Καλύτερες συμβουλές για αναρρίχηση στο Κιλιμάντζαρο, Τανζανία

By | 14 Αυγούστου, 2023

Σε αυτό το άρθρο συγκέντρωσα τις καλύτερες συμβουλές μου για το Κιλιμάντζαρο για να σχεδιάσω το δικό σας ταξίδι στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής (5895 μέτρα). Με βάση την εμπειρία μου από την πεζοπορία στην 8ήμερη διαδρομή Lemosho, αυτός ο οδηγός Κιλιμάντζαρο παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη δική σας περιπέτεια πεζοπορίας στο Κιλιμάντζαρο.

Καλύτερη εποχή για αναρρίχηση στο Κιλιμάντζαρο

Πρώτα από όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μιλάμε για ένα αρκετά ψηλό βουνό. Όπως γνωρίζετε ο καιρός στα βουνά είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί και συχνά μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα. Στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία στην κορυφή του Κιλί είναι συνήθως κάτω από το μηδέν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε θερμοκρασίες -20°C στην κορυφή Uhuru ενώ έχετε περίπου +30°C κάτω στο Moshi. Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου: θα πρέπει να έρχεστε πάντα καλά προετοιμασμένοι.

Υπάρχουν διαφορετικές εποχές στην Τανζανία, αλλά όχι σαν τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο όπως τη γνωρίζουμε από την Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική. Λόγω της γειτνίασής του με τον Ισημερινό το έτος χωρίζεται σε υγρή και ξηρή περίοδο. Επομένως, η καλύτερη εποχή για να αναρριχηθείτε στο Κιλιμάντζαρο είναι κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, καθώς οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι στο χαμηλότερο επίπεδο και έχετε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να έχετε καθαρή θέα προς και από το βουνό. Από την άλλη πλευρά, οι εν λόγω μήνες είναι επίσης η υψηλή περίοδος στο βουνό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι και η πιο πολυσύχναστη εποχή του χρόνου (επιλέγοντας μια μακρύτερη, λιγότερο δημοφιλή διαδρομή, θα είναι πιο χαλαρή!).

Δρομολόγια & Δρομολόγια

Όντας ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά στον κόσμο, περίπου 50.000 πεζοπόροι κάθε χρόνο προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον οδηγό Climb Kilimanjaro, το μέσο ποσοστό επιτυχίας στην κορυφή σε όλους τους ορειβάτες και τις διαδρομές είναι 65%. Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας της κορυφής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαδρομή που θα αναρριχηθεί καθώς οι διαδρομές ποικίλλουν σημαντικά ως προς το προφίλ εγκλιματισμού και τη διάρκεια της ανάβασης.

Καλύτερες συμβουλές για αναρρίχηση στο Κιλιμάντζαρο, Τανζανία

Πώς να επιλέξετε τη σωστή εταιρεία εκδρομών

Για να πεζοπορήσετε στο όρος Κιλιμάντζαρο πρέπει να πάτε με μια εγγεγραμμένη εταιρεία πεζοπορίας, έναν ορισμένο αριθμό αχθοφόρους και οδηγούς. Η ανεξάρτητη αναρρίχηση στο Κιλιμάντζαρο δεν είναι δυνατή, κυρίως επειδή ο τουρισμός στο βουνό είναι ο μεγαλύτερος δημιουργός θέσεων εργασίας στην Τανζανία.

Το ίδιο το βουνό και οι γύρω περιοχές βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Κιλιμάντζαρο. Τα τέλη για το πάρκο καθώς και για τις κατασκηνώσεις είναι αρκετά υψηλά και ανέρχονται σε περίπου 800-1000 $ ανά άτομο, ανάλογα με τη διάρκεια και τη διαδρομή. Αυτά τα έξοδα περιλαμβάνονται ήδη στην εκδρομή και αποτελούν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής τιμής της εκδρομής – το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για μισθούς, φαγητό, εξοπλισμό και μεταφορά.

Πριν κάνετε κράτηση για μια περιήγηση, θα πρέπει πάντα να κάνετε κάποια έρευνα (π.χ. διαδικτυακά σε φόρουμ και κριτικές) για να βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία:

  1. πληρώνει δίκαιους μισθούς στους υπαλλήλους τους
    2. χρησιμοποιεί καλό εξοπλισμό
    3. και έχει την απαιτούμενη εμπειρία

Παρόλο που μπορεί να βρείτε μερικές φθηνές προσφορές περιήγησης στο διαδίκτυο: κατά κανόνα σας ενθαρρύνω να εστιάσετε στο εύρος τιμών μεσαίας κατηγορίας μεταξύ 2.000-3.500 $ ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξετε για να εξασφαλίσετε μια καλή εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *