Πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν κάνετε πεζοπορία στο Κιργιστάν

By | 9 Αυγούστου, 2023

Όταν ρωτήθηκα από την USAID και το Discover Kyrgyzstan στην αρχή του έτους εάν θα ήμουν έτοιμος για πεζοπορία στο Κιργιστάν (για να δημιουργήσω ένα βίντεο και να βοηθήσω στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή), έπρεπε να κάνω λίγη έρευνα όπως και δεν ξέρω πολλά για τη χώρα. Όσο περισσότερο διάβαζα τόσο περισσότερο βεβαιόμουν ότι αυτός είναι ο προορισμός μου: αρκετά άγνωστος, υπέροχη πεζοπορία (το 80% της χώρας είναι βουνά), ενδιαφέρουσα κουλτούρα και λίγο δύσκολο να ταξιδέψεις.

Πεζοπορία στα βουνά Tian Shan

Πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν κάνετε πεζοπορία στο Κιργιστάν

Για αυτό είμαστε εδώ, σωστά; Τα βουνά του Κιργιστάν είναι μια πραγματική Μέκκα για τους λάτρεις της υπαίθριας ζωής. Εκτός από τους γίγαντες όπως ο Jengish Chokusu (7439m) για έμπειρους ορειβάτες, υπάρχουν πολλές διαδρομές πεζοπορίας για μέσους πεζοπόρους, κυρίως μέτριας δυσκολίας.

Το 3ήμερο ταξίδι Boz Uchuk – Jyrgalan που ξεκίνησα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Η διαδρομή σας μεταφέρει μέσα από 3 κοιλάδες και πάνω από 2 περάσματα σε 2 απομονωμένες ορεινές λίμνες με εντυπωσιακή πανοραμική θέα στη διαδρομή. Μπορείτε να βρείτε μια αναλυτική περιγραφή του οδοιπορικού εδώ.

Η πόλη του Karakol είναι το σημείο εκκίνησης για πεζοπορία στην περιοχή – το τοπικό τουριστικό γραφείο θα σας παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε (διαδρομές, οδηγούς συμπεριλαμβανομένων αχθοφόρους και σεφ) για τη δική σας περιπέτεια. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι μέσω του Destination Jyrgalan σε πολύ καλή τιμή. Λάβετε υπόψη ότι τα μονοπάτια είναι ως επί το πλείστον χωρίς σήμανση ή δεν είναι ορατά, επομένως θα συνιστούσα να προσλάβετε έναν οδηγό για λιγότερο δημοφιλείς πεζοπορίες, όπως το ταξίδι Boz Uchuk.

Διαβάστε περισσότερα: Σακίδιο στο Ιράν Οδηγός για ανεξάρτητους ταξιδιώτες

Πεζοπορία με άλογο – στο Jyrgalan ή στο Bokonbaevo

Τα άλογα αποτελούν σημαντικό μέρος του Κιργιζιστάν πολιτισμού. Οι ντόπιοι συνήθως μεγαλώνουν με τα άλογα να αποτελούν μέρος της οικογένειάς τους και είναι έμπειροι ιππείς σε πολύ νεαρή ηλικία. Επομένως, η πεζοπορία με άλογα είναι μια κοινή δραστηριότητα σχεδόν παντού στη χώρα – ακόμη και πολυήμερες ιπποδρομίες είναι δυνατές.

Καθώς είμαι κάθε άλλο παρά έμπειρος ιππέας ο ίδιος, έκανα μόνο ημερήσιες εκδρομές. Ενώ το πρώτο μου άλογο οδοιπορικό έγινε ακριβώς δίπλα στη γιγάντια λίμνη Issyk Kul (κοντά στο Bokonbaevo), είχα την ευκαιρία να εξερευνήσω την πολύ απομακρυσμένη κοιλάδα Jyrgalan στη δεύτερη. Σε θέματα τοπίου μπορώ μόνο να συστήσω να πάτε για το δεύτερο

Issyk Kul – η δεύτερη μεγαλύτερη αλμυρή λίμνη στον κόσμο

Παρά το γεγονός ότι το Κιργιστάν είναι μια στεριανή χώρα, εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο αλμυρό νερό που είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη αλμυρή λίμνη στον κόσμο. Σίγουρα πρέπει να δείτε όταν έρχεστε για πεζοπορία στο Κιργιστάν καθώς περνάτε από τη λίμνη στο δρόμο σας προς το Karakol.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν κάνετε πεζοπορία στο Κιργιστάν

Η λίμνη έχει αρκετές παραλίες στα νότια καθώς και στα βόρεια και είναι πολύ δημοφιλής από τους ντόπιους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα πρέπει να σχεδιάσετε τουλάχιστον μια σύντομη στάση δίπλα στη λίμνη στο δρόμο σας προς το Karakol.

Μπισκέκ: μοντέρνο Κιργιστάν και μνημειακή αρχιτεκτονική

Η πρωτεύουσα πιθανότατα θα είναι ο πρώτος και ο τελευταίος σας σταθμός στο ταξίδι σας στο Κιργιστάν. Σας συνιστώ να κάνετε τουλάχιστον μια στάση 1 ημέρας για να δείτε την αντίθεση της ζωής στην πρωτεύουσα με τη ζωή στην αγροτική Κιργιζία, καθώς και να δείτε τη μνημειακή αρχιτεκτονική – εξαιρετικά σημεία για φωτογραφία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *