Σακίδιο στο Ιράν Οδηγός για ανεξάρτητους ταξιδιώτες

By | 9 Αυγούστου, 2023

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στο Ιράν σχεδίασα και οργάνωσα τα πάντα ανεξάρτητα, ακολούθησα τις συστάσεις των ντόπιων, έκανα πολλούς νέους φίλους και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το πραγματικό Ιράν. Σε αυτόν τον περιεκτικό οδηγό προσπαθώ να απαντήσω σε όλες τις σημαντικές ερωτήσεις που είχα επίσης πριν ξεκινήσω το πρώτο μου ταξίδι στο Ιράν.

Γιατί το Ιράν;

Σακίδιο στο Ιράν Οδηγός για ανεξάρτητους ταξιδιώτες

Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στη Μέση Ανατολή και ανατρέχει σε μια πολυσύχναστη ιστορία που φιλοξενεί έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Λόγω της θέσης του θα βρείτε επίσης μεγάλη ποικιλία σε θέματα τοπίου: από ψηλά βουνά, καταπράσινα δάση και την ακτή της Κασπίας θάλασσας στα βόρεια, τον Περσικό Κόλπο στα νότια έως τις μεγάλες ερήμους στα ανατολικά του Χώρα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η αρχιτεκτονική: ιστορικά κτίρια από την εποχή της Περσικής Αυτοκρατορίας, μεγαλοπρεπή παλάτια από την εποχή του Σάχη και μνημειώδη τζαμιά.

Η αρκετά σταθερή κατάσταση ασφαλείας, το σταδιακό άνοιγμα της χώρας προς τα δυτικά (μετά την πυρηνική συμφωνία το 2015) και οι χαμηλές τιμές προκάλεσαν έκρηξη του τουρισμού στο Ιράν. Ενώ οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά απαιτείται να συνοδεύονται από έναν εγκεκριμένο από την κυβέρνηση οδηγό ανά πάσα στιγμή, άλλοι τουρίστες μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα ανεξάρτητα.

Λόγω του γεγονότος ότι το ποσοστό των νέων στην κοινωνία που είναι περίεργοι και ανοιχτοί σε πολιτιστικές ανταλλαγές είναι πολύ υψηλό, μπορείτε να περιμένετε να σας υποδεχτούν με πολύ φιλικό και εγκάρδιο τρόπο. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο, ελάτε ανοιχτόμυαλοι και εξερευνήστε επίσης σημεία που βρίσκονται έξω από τα κύρια τουριστικά μονοπάτια, μπορείτε να περιμένετε να έρθετε γρήγορα σε επαφή με νεαρούς ντόπιους και συχνά να λάβετε πρόσκληση για τσάι. Η ιρανική φιλοξενία είναι απλά εξαιρετική!

Διαβάστε περισσότερα: Πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν κάνετε πεζοπορία στο Κιργιστάν

Καιρός & Πότε να πάτε

Όπως αναφέρθηκε, θα βρείτε πολλές κλιματικές ζώνες: ενώ τα καλοκαίρια είναι αρκετά δροσερά στα βουνά και τα βόρεια, είναι ζεστό και ξηρό στο κέντρο ταυτόχρονα με θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από 40°C! Γενικά συμβουλεύω να αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες καλοκαίρι και χειμώνα. Αντίθετα, θα πρέπει να εστιάσετε στην εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Σακίδιο στο Ιράν Οδηγός για ανεξάρτητους ταξιδιώτες

Εκτός από τον καιρό, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τις εθνικές αργίες καθώς και την ώρα του Ραμαζανιού όταν προγραμματίζετε το ταξίδι σας (εδώ μπορείτε να βρείτε τις ημερομηνίες για το Ραμαζάνι) για να αποφύγετε περιορισμούς (δείτε παρακάτω). Προσπαθήστε να αποφύγετε ιδιαίτερα την ώρα γύρω από το Νοβρούζ (Ιρανική Πρωτοχρονιά, 20/21 Μαρτίου συν 1 εβδομάδα μετά), καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να κάνετε κράτηση για κατάλυμα για εκείνη την εποχή του χρόνου.

Συνοψίζοντας: Απρίλιος έως Ιούνιος (εκτός από την περίοδο του Ραμαζανιού) καθώς και η περίοδος από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο είναι η καλύτερη εποχή για Backpacking στο Ιράν. Ταξίδευα στο Ιράν από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και είχα τέλειες καιρικές συνθήκες για όλους τους προορισμούς που επισκέφτηκα.

Προϋποθέσεις εισόδου, βίζα & ασφάλιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστείτε βίζα για να εισέλθετε στη χώρα (μόνο πολίτες 8 χωρών, π.χ. της Τουρκίας, μπορούν να εισέλθουν χωρίς βίζα). Πρόσφατα, η είσοδος στη χώρα έγινε πιο εύκολη με την επιλογή Visa on Arrival για τους περισσότερους ταξιδιώτες σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια (εκτός από τους πολίτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και 10 άλλων χωρών).

Ωστόσο, συνιστώ να λάβετε βίζα εκ των προτέρων για να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να εισέλθετε στη χώρα και να αποφύγετε μεγάλους χρόνους αναμονής στο αεροδρόμιο (θα μπορούσατε να περάσετε μερικές ώρες στο αεροδρόμιο).

Πώς να αποκτήσετε βίζα
Η διαδικασία είναι διαφορετική ανάλογα με την εθνικότητα και το στυλ του ταξιδιού σας. Εάν σχεδιάζετε ένα ανεξάρτητο ταξίδι, θα πρέπει να ετοιμάσετε καθημερινά ένα δρομολόγιο που να αναφέρει τις δραστηριότητές σας και το ξενοδοχείο στο οποίο σκοπεύετε να μείνετε (χρησιμοποιήστε το Lonely Planet που αναφέρεται παρακάτω ή τις προτάσεις μου για το ξενοδοχείο). Φροντίστε να οργανώσετε τα πάντα πολύ νωρίτερα, καθώς η διαδικασία έκδοσης βίζας μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Σε περίπτωση που είστε Γερμανοί, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στη γερμανική έκδοση αυτού του άρθρου όπου αναφέρω τα απαραίτητα έγγραφα και περιγράφω την όλη διαδικασία βήμα προς βήμα για τους Γερμανούς πολίτες με βάση την εμπειρία μου.

Εάν κάνετε κράτηση για μια περιήγηση μέσω ενός πρακτορείου, θα πρέπει να επικοινωνήσετε πρώτα μαζί τους, καθώς μπορεί να το φροντίσουν ή να σας βοηθήσουν στη διαδικασία. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Υπουργείο Εξωτερικών / Υπουργείο Εξωτερικών και την ιρανική πρεσβεία στη χώρα σας για τη διαδικασία και τα έγγραφα που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης για βίζα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *